Strani

Cenik izdelave spletnih strani

Koliko računati za spletno stran? Kakšno ceno postaviti? Koliko je spletna stran dejansko vredna?

Na internetu mrgoli izdelovalcev spletnih strani, vse od vikend-garažnih pa do profesionalnih, med katere se štejem tudi sam. Medtem ko vam oni prvi spletno stran obljubljajo za presenetljivo malo denarja je za druge večkrat moč slišati, da so cene višek predrznosti. Pa je res tako?

Ko v prvi plan stopi kvaliteta

Vzemimo dejanski primer (ki se mi večkrat dogodi): Po pošti dobim povpraševanje stranke, ki je nezadovoljna s svojo spletno stranjo. Gre za preprosto statično stran s tremi do petimi klasičnimi podstranmi: o podjetju, storitve / izdelki , aktualno, kontakt in cenik. Narejena je nestandardno, dizajn je neokusen in neprivlačen (v bistvu tega sploh ne moremo imenovati dizajn), datoteke so naložene na nek počasni strežnik, v googlu ali najdi.si jih na nobeno ključno besedo ni moč zaslediti na prvih petnajstih straneh. Na strani so napačne telefonske številke, tudi logotip je bil vmes s strani podjetja spremenjen, vendar ne tudi na strani, zadnja aktualna novica je iz leta 2005.

Stranka se po dveh letih zaveda, da si je s tem, ko je za spletno stran izbrala nekvalitetnega izvajalca nakopala več težav kot koristi. Spletna stran nima ne namena ne funkcije. Potencialni uporabniki je ne morejo najti, če pa nanjo že naletijo, si o strani ter posledično podjetju, prej kot ne, ustvarijo slabo mnenje. Tiste trije obiskovalci v teh dveh letih, ki si slučajno niso ustvarili slabega mnenja, pokličejo na telefonsko številko, ki pa na žalost ni več prava. Spletna stran je bila postavljena sama sebi v dolgčas. S tem je bilo stran vrženih tudi tistih 100€ za spletno stran.

Potem ko se je stranka zavedla, da mora biti spletna stran služiti podjetju in ne biti sama sebi namen, se odloči da izdelavo prepusti kvalitetnejšemu izvajalcu. Tako v svoj e-nabiralnik večkrat dobim povpraševanje, kjer po tehtnem razmisleku izstavim ponudbo s ceno za izdelavo spletne strani za XXXX €. Stranki se morda znesek v primerjavi z drugimi zdi velik, a se ji investicija še v istem letu povrne. Še več, zaradi spletne strani razširi svojo proizvodnjo/storitve, zaposli več delavcev, spletna stran stranki ustvarja dobiček.

Kako je to mogoče?

Preprosto. Izdelavo spletnih strani so prepustili nekomu, ki se s tem poklicno ukvarja. Ob prenovljenem dizajnu, ki je lep na pogled, si naključni obiskovalec ustvari pozitivno sliko o podjetju. Informacijska arhitektura deluje kot je treba in uporabnika pravilno vodi po straneh katere si hoče ogledati. Še več, dobro premišljen marketinški tekst, obiskovalca vzpodbudi k razmišljanju, na strani najde točno tisto kar je iskal. Do spletne strani je prišel preko googla, ko je vpisal ključno besedo na katero je bila optimizirana stran.

Dolgoročna investicija

Na strošek izdelave spletne strani je nujno potrebno gledati kot na dodano vrednost podjetja - dolgoročno investicijo. Spletna stran mora v prvi funkciji prinašati dobiček, posredni ali neposredni. Tistih 100€ ki bi jih pa radi poklonili za izdelavo nepotrebne spletne strani pa raje zapravite za dobro večerjo.

Izdelava internetnih strani cenik