Strani

Oblikovanje internetnih strani in css galerije

Oblikovanje internetnih strani je za spletnega razvijalca, ki je vešč Photoshopa oz. Gimpa, ali katere druge aplikacije namenjene spletnemu oblikovanju, veselo opravilo. Lahko pa mu povzroča nepredstavljive muke, sploh ob dnevih brez pravega navdiha. Praviloma se to pojavi ob prekratkih rokih, ko se dela spletno stran na silo in mnogo prehitro brez preudarka.

Rešitev ob takem problemu je samo ena: Najti navdih drugje. To ne pomeni krasti celih idej, ampak si samo sposoditi vabljive elemente drugih spletnih strani, ki so vas pritegnile. Morda samo postavitev spletne strani, morda oblikovna rešitev za specifično dejavnost,... In kje te ideje najti?

V zadnjih letih na svetovnem spletu mrgoli premnogo css galerij. Css galerije so predvsem namenjene razkazovanju veščin oblikovnih in css/xhtml mojstrov, ki v te galerije vpisujejo svoje izdelke. Značilno za te galerije je predvsem to, da so dizajni taki kot se šika in narejeni praktično brez tabel (razen tam seveda, kjer so tabele smiselne). Ampak sam dizajn mora biti "tableless".

5 css galerij, ki jih po mojem mnenju ne gre izpustiti:
  1. cssmania - dnevno vpisanih več novih naslovov, ena najpopularnejših galerij na spletu
  2. cssbeauty - vpisi se osvežujejo bolj redko, vendar so le-ti toliko bolj kvalitetni
  3. lightondark - spletne strani, ki kot ime pove prikazuje le tiste s temnim ozadjem
  4. screenalicious - vpisanih več kot 9000 različnih spletnih strani, ki vas lahko navdahnejo
  5. dark eye - galerija z integriranim odličnim iskalnikom po različnih barvah
Na spletu sicer mrgoli teh galerij, zato sem namenoma izbral samo mojih pet najljubših, več pa jih lahko najdete s pomočjo googla.